Vinkkejä valokuvaukseen!

marraskuu 21, 2013

Minäkin pääsin ilokseni mukaan Indiedaysin Olympus -kampikseen jakamaan vähä omia vinkkejäni valokuvaukseen liittyen ja ajattelin alkuun kertoa vähän omasta historiastani kuvaajana.

Kauas on nimittäin tultu niistä ajoista, kun pyöritin tätä blogia pelkän pokkarikamerani kanssa. Eipä sillä pahemmin olisi pystynyt mitään kikkailemaankaan, mutta mulla ei ollut tuolloin pienintäkään hajua kameran säädöistä, muokkausohjelmista tai yhtään mistää, mitä tulee valokuvaukseen. Jossain vaiheessa huonot kuvat alkoivat kyrsimään ja joskus vuoden 2009 lopulla päätin sijoittaa ensimmäiseen järjestelmäkameraani. Tuolloin ajattelin, että kun ostan kunnon kameran, niin kuvista tulee heti automaattisesti upeita. Yllättäin asia ei kuitenkaan ollutkaan ihan niin yksinkertaista ja aika pian tajusin, että pitäisi kai alkaa hieman tutkimaan kameran muitakin asetuksia sen automaatin sijaan. Sain kameran mukana tosi hyvän aloittelijalle suunnatun opaskirjan, jonka avulla pääsin hommassa alkuun. Lueskelin välillä kirjaa kamera kädessäni ja kokeilin erilaisia asetuksia samalla testikuvia räpsien. Etsin myös netistä paljon tietoa ja aloinkin oppimaan melko nopeasti, koska kiinnostus oli niin kova! Melko nopeasti innostuksen kasvaessa oli edessä uuden objektiivin osto ja monien suositusten saattelemana päädyin ostamaan kiinteäpolttovälisen valovoimaisen linssin, jonka kanssa pääsikin sitten kikkailemaan jo aika paljon enemmän. Jossain vaiheessa siirryin sitten käyttämään pelkkää manuaaliasetusta ja säätämään kuvista lähes kaiken itse. Monta kertaa meni mönkään, mutta tekemällä, kokeilemalla ja virheistä oppimalla olen kehittynyt kaikkein eniten. En ole missään nimessä vieläkään mikään mestari, mutta lähtötasoon verrattuna kehitys on ollut ihan valtava. Edelleenkin tulee epäonnistumisia, mutta perusjutut ovat hyvin hallussa. Into ja kiinnostus ovat myös pysyneet yllä ja kasvaneet koko ajan! Asukuvani otetaan aina niin, että säädän itse asetukset ja kuvaaja on vastuussa vain rajauksesta ja liipasimen painamisesta – tosin tohon rajaukseenkin multa löytyy yleensä topakat neuvot 😉

Oma ehdottomasti tärkein vinkkini valokuvaukseen on, että heivatkaa vaan rohkeasti se automaattiasetus hiiteen, jos haluatte kehittyä ja saada hienoja kuvia!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympukseen tutustuin ensimmäisen kerran lähemmin oikeastaan tasan vuosi sitten, kun sain oman PEN E-PL5 kamerani ja kittilinssin lisäksi kiinteän 45mm 1.8 -linssin. Otin tulokkaan pienellä ennakkoluulolla vastaan, koska epäilin, että voiko tosiaan hyvän kameran saada pakattua niin pieneen kokoon. Mulla ei ollut näistä peilittömistä mikrojärkkäreistä ollenkaan aiempaa kokemusta, mutta suurella mielenkiinnolla lähdin PENiä testaamaan! Ja voin kuulkaa kertoa, että ennakkoluulot karisivat jo ensimmäisillä liipasimen painalluksilla. Tuosta päivästä lähtien PEN on ollut uskollinen ystäväni ja kulkenut mukanani kaikkialla. Kuinka ihanaa onkaan ollut reissuillakin kantaa ison kameramöhkäleen sijasta kevyttä kameraa tinkimättä kuitenkaan tippaakaan kuvien laadusta. Olympus on on varmasti tullut meikäläisen elämään jäädäkseen ja olinkin tosi innoissani, kun pääsin tähän kampanjaan messiin!

IMG_6700

Kampanjan tiimoilta sain nyt itselleni uuden Olympuksen OM-D E-M5 -kameran, jota olen nyt testaillut tässä reilun viikon ajan. Esittelen tässä postauksessa nyt muutamia tuoreita kuvia, jotka on kaikki napsittu tuolla uudella kamerallani ja Olympuksen 45mm objektiivilla. Jokaisen kuvan yläpuolella on kerrottu tiedot asetuksista ja paneuduin monien muiden bloggaajien tavoin ensimmäiseksi henkilökuvaukseen. Kuvauspäivän harmaa, sateinen ja pimeä sää toi haastetta kuvailuun, mutta oikeilla asetuksilla ja kuvauspaikoilla onnistuttiin tosi kivasti. Sateella kannattaa etsiskellä joku katos tai muu suojaisa paikka – me kuvailtiin ison sillan alla. Tuollaisena pimeänä marraskuisena iltapäivänä ei myöskään kannata valita ihan pikimustia vaatteita ylleen, mikäli mielii esim. asukuvia ottaa! Kauas on tultu myös niistä asioista, kun otettiin asukuvia peilin kautta H&M:n sovituskopissa tai kotona jossain pimeässä nurkassa. Nykyään saa ihailla blogeista toinen toistaan upeampia kuvia ja tekee mieli itsekin panostaa yhä enemmän. Valitettavasti aina ei vain ole aikaa 100% panostukseen (eikä tarvitsekaan olla) ja usein kuvia tulee otettua kotipihalla, mutta tällöinkin voi käyttää mielikuvitusta ja keksiä pienillä jutuilla mielenkiintoa kuviin 🙂 Parasta on kuvailla toisen bloggaajan kanssa, koska molempien käsrsivällisyys riittää ja kivoja ideoita tulee molemmilta!

1. 45mm – ISO 500 – 1/60 sek – F/1.8

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. 45mm – ISO 500 – 1/70 sek – F/1.8OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. 45mm – ISO 500 – 1/50 sek – F/1.8OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. 45mm – ISO 800 – 1/60 sek – F 1/8OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. 45mm – ISO800 – 1/40 sek – F/1.8OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. 45mm – ISO 800 – 1/50 sek – F/1.8OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7.  45mm – ISO 800 – 1/50 sek – F/1.8OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. 45mm – ISO 800 – 1/60 sek – F/1.8OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvauspäivä tosiaan oli todella hämärä ja valoa ei ollut paljon, mikä piti ottaa huomioon myös kameran säädöissä. Kuvien valoisuuteenhan vaikuttaa merkitsevästi kolme kameran säätöä: Herkkyys (ISO), suljinaika ja aukko. Tuollaisissa hämärissä olosuhteissa ISO -arvoa pitää nostaa suuremmaksi, pidentää suljinaikaa, jotta kameran kennolle pääsee tarpeeksi valoa ja säätää aukko tarpeeksi suurelle(pieni F -luku). ISO -arvo eli herkkyys kannattaa yleensä pitää mahdollisimman pienenä, mutta tarpeen mukaan sitä on kuitenkin nostettava, jotta saadaan riittävästi valoa kuviin. Suurilla ISO -arvoilla kuviin saattaa tulla ei-toivottua rakeisuutta/kohinaa, mutta ainakaan noilla Olympuksen kameroilla ei huomattavaa kohinaa synny tuolla sillan alla otetuissa kuvissa käyttämällämme melko korkeallakaan arvolla. Sitä kannattaa pimeissä olosuhteissa siis rohkeasti nostaa paljon suuremmaksikin, jolloin suljinaikaa saadaan vastaavasti nopeutettua. Aukko vaikuttaa kuvan valoisuuden lisäksi myös syväterävyyteen, eli siihen, että kohde näkyy kuvassa tarkkana ja muualla on sumeaa. Mitä suurempi aukko (pienempi F -luku), sitä valoisampi kuva ja lyhyempi syväterävyysalue. Asukuvissa suosin yleensä suurinta mahdollista aukkoa, joka tuossa 45mm objektiivissa on se 1.8 ja sitä käytimme kaikissa yllä näkyvissä kuvissakin.

Voisin kirjoittaa tästä aiheesta vielä vaikka kuinka paljon, mutta en tiedä jaksaako kukaan lukea hurkia kilometripostauksia. Lisää kamerasepustusta on kuitenki tulossa ihan lähiaikoina ja nyt teillä onkin kommenttiboksissa mahdollista kysyä multa kaikkea mahdollista valokuvaukseen liittyvää, jos teillä heräsi jotain kyssäreitä mieleen – vastailen erittäin mielelläni!!

Olympuksen kampanjasivuilta löytyy lisää hyviä vinkkejä kuvailuun ja voit tsekata muidenkin kampanjaan osallistuneiden bloggaajien kuvia. Täällä pääset myös osallistumaan kilpailuun, jossa voit voittaa itsellesi Olympus PEN mini -kameran!

PS. Kiitti Saralle kuvausavusta – PUSPUS!

 

– Janni

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply sisi marraskuu 21, 2013 at 3:02 pm

  tosi makee jotenkin toi viimenen kuva susta:)

  • Reply Janni marraskuu 21, 2013 at 9:04 pm

   Kiiitos paljon! 🙂

 • Reply Nana marraskuu 21, 2013 at 4:42 pm

  Mun mielestä todella mielenkiintoinen postaus, ei siis yhtään liikaa höpötystä heh. Mulla on itselläni ollut aina vain pokkari, mutta opiskelen sellaista alaa, että valokuvaus järkkärillä manuaaliasetuksilla on tullut tutuksi valokuvauskurssin kautta. Anyways, mulla on pidempään ollut suunnitelmissa ostaa järkkäri ja en kyllä yhtään tiedä mikä ”pitäisi” ostaa. Minkä hintainen esimerkiksi toi setti on, millä oot kuvannut tän postauksen kuvat? Näyttää nimittäin hyvältä, en olisi uskonut, että pienemmälläkin kameralla onnistuu tällaiset 🙂 ja mikä järkkäri sulla olikaan?
  Kiitos jo etukäteen avusta. Tuntuu, että kameroita on niin paljon, että kuulee tosi mielellään muiden kokemuksia, että mikä olisi hyvä!

  • Reply Janni marraskuu 21, 2013 at 9:06 pm

   Katoppa vaikka verkkokaupan sivuila mut muistaakseni ton kameran rungon hinta on 599e ja objektiivi on 249e tai jotain sinne päin 🙂 Siis onnistuu todellakin – älkää antako pienen ulkomuodon hämätä! Siis mulla on nyt toi olympus OM-D Ja PEN, sekä canonin EOS 600D. Jälkimmäistä ei ole tullut käytettyä aikoihin. Suosittelen olympusta lämmöllä!

 • Reply merenhelmi marraskuu 21, 2013 at 6:01 pm

  Vau! Todella upeita kuvia teistä! 🙂 <3

  • Reply Janni marraskuu 21, 2013 at 9:07 pm

   Voi kiitos ihana! 🙂

 • Reply aanu marraskuu 21, 2013 at 6:26 pm

  mikä ihmeen raja sulla menee tuossa otsan yläpuolella ja ohimolla, näyttää ihan siltä että olis tukkaa värjätessä siitä väristä jäänyt tollanen raja 😀 mutta hyviä kuvia kyllä:)

  • Reply Janni marraskuu 21, 2013 at 9:07 pm

   Bingo!! Sehän se on juurikin – kävin samana päivänä kampaajalla. Kiitti!

 • Reply Nimetön marraskuu 21, 2013 at 10:10 pm

  Tykkäätkö kuvata niin,että kuvattava kohde on keskellä kuvaa vai siirteletkö kohdetta kameran linssillä minne milloinkin? 🙂

 • Reply Hanspe marraskuu 22, 2013 at 11:15 am

  Ihanii kuvia teistä tsirbut! puss<3

 • Leave a Reply